Miért sípol a bojlerem?

1141 Budapest, Szugló utca 82.

Ha a bojlerünk sípol, az aggodalmat okozhat, és számos különböző okból származhat. A sípoló hang jellemzően a bojlerben lévő nyomás- vagy hőmérsékletproblémára utalhat. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, hogy miért sípolhat a bojlerünk.

Túl magas víznyomás

Ha a bojlerünk túl magas víznyomás miatt sípol, akkor a szelep túl sok nyomást enged át, ami a túlnyomásos szelep aktiválásához vezet. Ezután a szivattyú bekapcsol, hogy csökkentse a nyomást a bojlerben.

Sérült szelep

Ha a bojlerünk sérült szeleppel rendelkezik, az is okozhat sípoló hangot. Az elhasználódott vagy sérült szelep nem működik megfelelően, és nem tudja szabályozni a víznyomást a bojlerben, ami sípoláshoz vezet.

Túl magas hőmérséklet

Ha a bojlerünk túl magas hőmérsékletű, akkor az is okozhatja a sípolást. A túlmelegedés a bojler belsejében található termosztát szabályozatlan működéséhez vezet, ami sípoló hangot okozhat.

Túl magas áramlási sebesség

Ha a bojlerünk túl magas áramlási sebességgel működik, az is okozhatja a sípoló hangot. Ez általában a túl szűk csővezetékek vagy a túlerős szivattyú miatt fordul elő. A nagy sebességű víz áramlása miatt a víz áramlása súrlódást okoz a csövek falával, ami zavaró hangot okozhat.

Elhasználódott alkatrészek

Ha a bojlerünk régi vagy elhasználódott alkatrészekkel rendelkezik, az is okozhat sípoló hangot. Az elhasználódott tömítések vagy csövek nem működnek megfelelően, és problémákat okoznak a bojler működésében.

Mit lehet tenni a sípoló bojlerrel?

Ha a bojlerünk sípol, akkor először is érdemes ellenőrizni a víznyomást. Ha az túl magas, csökkenteni kell. Ha a probléma a sérült szelepben vagy elhasználódott alkatrészekben rejlik, akkor érdemes szakembert hívni a cseréhez. Ha a bojler túl melegedett, akkor az előre beállított hőmérsékletet csökkenteni kell.

Összességében, ha a bojlerünk sípol, az jellemzően valamilyen problémára utal. Fontos, hogy azonnal cselekedjünk, hogy a probléma ne súlyosbodjon, és ne okozzon kárt a bojlerben.